Veckans låtar 22 april – Tema: Australien

VL-Australien-Fun Things, New Christs, Lime Spiders

VECKANS LÅTARMakka fortsätter presentera favoriter. Denna vecka med Tema: Australien. For your listening pleasure. [Via YouTube – videorna visar endast skivomslag så vi har dem i mindre format.]

Vi kör ett australiskt tema den här gången. Här är några örhängen i punk/garagegenren från Down Under.

1. Lipstick Killers – Shakedown USA (1979)
Sprungna ur banden Psychosurgeons och Filth bildades Lipstick Killers 1978. Låten här är baksida till den strålande singeln Hindu Gods (Of Love). Inspelad 1979 och producerad av Deniz Tek från Radio Birdman.

Via kontakter med Greg Shaw från Bomp Records åkte Lipstick Killers i början av 80-talet till Los Angeles för att pröva lyckan. Karriären tog dock aldrig fart och bandet gjorde endast ett fåtal spelningar där. Ett av dessa gig finns på en helt ok live-LP utgiven av Citadel Records – Mesmerizer.

Att bandet var kapabelt att leverera något överjävligt live hade jag turen att själv få uppleva. Befann mig 1989 i Sydney och hamnade på ett av de återföreningsgig de gjorde det året. Det står fortfarande ut som något av det bästa jag sett. Lipstick Killers var ett band som förtjänade mer än de fick ut av det.

2. The Victims – Television Addict (1978)
Från Perth. En av nyckelfigurerna på den stadens scen var trummisen James Baker. Han hade tidigare haft det New York Dolls-inspirerade bandet The Slick City Boys (om vilka det sades att de gjorde fler fotosessioner än repningar). 1977 bildade han The Victims tillsammans med sångaren/gitarristen Dave Faulkner och basisten Rudolph V.

De spelade in det här monstret till singel, som lätt kan sållas in som en av de klassiska punksinglarna från den här eran. Flera band har gjort coverversioner av låten, bl a The Hellacopters. Faulkner och Baker bildade senare Hoodoo Gurus. Baker fick sparken efter deras första skiva. Han har därefter spelat i Beast Of Bourbon och The Dubrovniks.

3. Fun Things – (I Ain’t Got) Time Enough For Love (1980)
Några spolingar från Brisbane dunkade in en EP på en dag. Det är vi några stycken som är rätt tacksamma för idag. De kastar sig över låtarna och käkar upp dem råa. Några kids som bara vill föra oväsen och sannolikt inte förstår hur jävla briljanta de är. Låten Savage från den här EP:n har blivit en klassiker och gjorts av flera andra band. Men jag väljer låten (I Ain’t Got) Time Enough For Love. Det är i princip samma låt, men det spelar inte det minsta roll. Tyvärr betingar denna EP idag absurda summor om man skulle råka få korn på den.

Sångaren och gitarristen Brad Shepherd är numera ett välkänt namn på den australiska rockscenen och har spelat i band som The Hitmen, Hoodoo Gurus, Super K och The Monarchs. Trummande brorsan Murray gick vidare till bl a The Screaming Tribesmen och The Monarchs.

4. Lime Spiders – Out Of Control (1985)
Lime Spiders bildades 1979 av sångaren Mick Blood och är tydligen döpta efter en alkoholfri (?!) drink. I början starkt influerade av garagerock från 60-talet. Tidigt i karriären spelade de mycket med band som t ex Sunnyboys, Hoodoo Gurus och The Scientists. Gav 1984 ut singeln Slave Girl, som blev den bäst säljande independent-singeln i Australien det året. Förutom Mick Blood har bandet ofta bytt medlemmar genom åren. Sättningen på singeln Out Of Control får väl betecknas som den mest framgångsrika. De gav ut ett par plattor på Virgin och turnerade i USA bl a med Iggy Pop. Vad jag förstår så existerar Lime Spiders fortfarande officiellt, men verkar inte speciellt aktiva.

5. The New Christs – Another Sin (1989)
Sångaren Rob Youngers grupp efter Radio Birdmans splittring. Första uppsättningen av The New Christs fanns 1980-81. De framträdde aldrig live, men spelade in, den numera rara, singeln Waiting World/Face A New God. Bandet återbildades 1983 för att agera förband till Iggy Pop på dennes Australienturné och gjorde succé. Låten här är från LP:n Distemper. Den är även släppt som singel. Distemper rekommenderas varmt, samt givetvis alla deras tidiga singlar på Citadel Records. The New Christs har också genomgått en mängd medlemsbyten men turnerar fortfarande. Missa inte om de kommer till en stad nära dig.

 

_Makka

 

, ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar