Tema: Jul – Ricciarellis

Ricciarellis

RECEPT Mandelkakor kan man inte ha för många recept till. Speciellt om det är så goda som ricciarellis, dessa italienska mandelkakor. De är lite besläktade med de franska macaronerna i sin marängbaserade seghet, men utan fyllning. Ricciarelli kommer ursprungligen från Sienna i Toscana daterade redan till 1300-talet. Legenden säger att det var en Ricciardetto della Gherardesca som introducerade kakorna när han återvände från korstågen.

Kakorna bakas med mandelmjöl, som idag är lätt att få tag på färdigmalt, så att man slipper det mödosamma arbetet. De pyntas med florsocker och äts vanligtvis vid jul, serverade med dessertvin som Vin Santo eller varför inte Moscato d’Asti?

Ingredienser:
300 gram mandelmjöl eller blancherad, finmald sötmandel
200 gram socker
2 äggvitor
100 gram blancherad, skalad och grovhackad mandel
1 riven bittermandel (eller bittermandelextrakt)
florsocker

Gör så här:
Rör ihop mandelmjölet med 100 gram socker i en skål.

Vispa först äggvitor till fast skum, tillsätt 100 gram socker och vispa tills blandningen blivit glansig och fast, så att du kan vända skålen och att marängblandningen då sitter fast och ej rinner ner. Rör försiktigt i mandelmjölsblandningen, den grovhackade mandeln och bittermandeln.

Rulla en matsked av degen i händerna först till små kulor som du sedan formar till en lite mer avlång, tubliknande form. Lägg på plåt med bakplåtspapper, sikta över lite florsocker och grädda 160 grader C i ca 12-15 minuter, tills de fått en gyllene färg.

Känner man för det kan man peta ner en liten bit choklad i kakorna eller doppa ena halvan av de färdiga kakorna i smält choklad.

Ricciarellis - preparation

Ricciarellis – preparation 1) Vispa äggvita och socker 2) Alla ingredienser blandade 3) Formade kakor på plåt med florsocker

 

_Åska

 

 

, , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar