Serie – kondimenter: Tranbärschutney

Tranbärschutney

kondimenter-serie1KONDIMENTER, RECEPT – OK, jag testar mig ivrigt framåt i kondimentsdjungeln. Har en del att beta av, och nya recept hittar jag hela tiden. Jag tänkte också göra en betygsbedömning på de jag har gjort, so far, om ett tag.

Denna vecka blev det en kryddigare variant av tranbärssås, eller snarare chutney med tanke på konsistensen. Kommer från kocken Dan Barber på Blue Hill i Greenwich Village, New York. Den är kryddad med ingefära och citrus samt förfinad med portvin och lite Grand Marnier. Passar till goda ostar eller på mackor, eller som tillbehör till kött.

Ca. 3 dl – Amerikanskt kök

Ingredienser:
1 apelsin, skalad, kärnor borttagna + juicen urpressad
1/2 citron, skalad, kärnor borttagna + juicen urpressad
340 gr. paket tranbär
1/2 stor rödlök, finhackad
450 ml. portvin
5 cm av en ingefära, skalad och julienneskuren, finstrimlad
3 msk brunt farinsocker
1 1/2 tsk flingsalt, eller annat salt utan jod
Nymald vitpeppar
1/2 tsk mald kanel
2 msk Grand Marnier-likör (eftersom det behövs så lite använde jag ett par likörpraliner med flytande innehåll)

Gör så här:       
Finstrimla, skär julienne, av apelsin- och citronskalen – se till att inte få med den vita, beska delen som sitter under skalen. Värm upp citrusjuicerna i en liten panna, tillsätt skalen och koka till de mjuknat, ungefär 10 minuter. Ställ åt sidan.

Koka upp tranbären i en mellanstor panna tillsammans med lök, portvin, ingefära, farinsocker, salt, peppar och kanel på mellanvärme. Rör om ibland och koka tills det tjocknar, omkring 15 minuter. Rör ned Grand Marnier, citronskalen och juicen. Ställ åt sidan för att kallna. Servera vid rumstemperatur.

Tranbärschutney - preparation

Tranbärschutney – preparation 1) Diverse ingredienser 2) Citruskok 3) Kokning

 

_Åska

 

, , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar