KONDIMENTER, RECEPT Nu blir det en form av kryddsmör som veckans kondiment – jalapeño- och limesmör. Av kocken Bobby Flay på Mesa Grill vid Union Square i New York. Väldigt välgrillad (ja, nästan svart) jalapeñopeppar möter lime, olivolja, honung och smör som ger ett hett, kryddstarkt smör som passar fint till stekt eller grillad vit fisk.
8 portioner – Latinamerikanskt kök
Ingredienser:
3 st jalapeñopeppar
Olivolja till pensling
2 dl färsk limejuice (12 till 16 lime)
1 msk honung
1/2 tsk flingsalt (eller annat salt utan jod)
225 gr osaltat smör – rumsvarmt, mjukt
Gör så här:
Sätt på ugnens grill på högsta värme eller starta kolgrill. Pensla in de hela jalapeñopepparna med olivoljan och grilla dem. Vänd den några gånger, de ska bli svartbrända på skalet runt om, tar ca. 3 till 5 minuter. Låt svalna. Skala av och ta bort frön inuti och hacka grovt.
Koka upp limejuicen i en liten panna på hög värme och reducera till 0,5 dl – den blir lite gyllenbrun till färgen. Låt svalna. Lägg jalapeñopepparn, honung, salt, smör och limejuicen i en matberedare, och kör till det är väl blandat.

Preparation 1) inoljade jalapeños plus limejuice 2) grillade, hackade jalapeños 3) med lime + smör i matberedare
Lägg ut ett bakplåtspapper el. dyl. på en arbetsyta. Forma smörmixen till en avlång rulle, omkring 2,5 cm i i diameter och lägg på papperets långsida. Lämna minst en kant på 3 cm kvar på papperet. Rulla ihop smöret i papperet och lägg i kylen i minst 30 minuter eller upp till 3 dagar. Du kan också frysa smöret.
_Åska
Inga kommentarer ännu.