Serie – kondimenter: Päronsmör

päronsmör

kondimenter-serie1KONDIMENTER, RECEPT Dags att prova nästa kondiment. Denna gång päronsmör från kocken Todd English på Todd English’s Olives i New York, med en blandning av ugnsbakade, rostade päron med citronjuice, socker, kanel och kryddpeppar (men utan smör!) som passar till kött, på mackor och alldeles ypperligt till starka ostar, som de franska från Androuet jag har på bilden, mmmmm!

6 portioner, amerikanskt kök

Ingredienser:
450 gr mogna päron, ca. 2 medelstora päron – halverade och urkärnade
1 msk färsk citronjuice
2 msk strösocker
2 msk brunt farinsocker
2 hela kanelstänger
1/2 tsk mald kryddpeppar
4,5 dl päronnektar, helst nypressad (kan bytas ut helt eller delar av mängden mot päron- eller äppelcider)

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg de halverade och urkärnade päronen med skalet nedåt i en ugnsform och ugnsbaka, rosta dem i minst 20 minuter till de känns mjuka. Ta ut från ugn och ställ att kallna.

Päronsmör ingredienser

Päronsmör – ingredienser

Skeda ut fruktköttet ur päronen och lägg i matberedare (eller högre skål om du använder mixerstav) tillsammans med citronjuice, socker och kryddpeppar. Mixa till en slät puré. Om du vill ha helt slätt päronsmör kan du puréa genom en sil eller dylikt.

Flytta purén till en medelstor panna och tillsätt päronnektar (eller cider) och kanelstängerna. Sjud utan lock på mellanvärme till purén tjocknar – minst 30 minuter, det mesta av vätskan ska ha ångat bort. Skumma av vid behov, t ex om du pressat päronnektar själv kan det behövas. Ta bort från plattan och låt kallna.

Släng kanelstängerna, förpacka och ställ i kylskåpet. (Håller ca. 2 veckor i kylskåp.)

_Åska

 

, , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar