Putain des Palaces – flirtig eller mer?

Putain des Palaces

NISCHPARFYM I Paris finns nischparfymeriet Etat Libre d’Orange (betyder den orangea fristaten, ursprungligen en f.d. boerrepublik i Sydafrika) grundat av Etienne de Swardt 2006.

De rönte genast ganska stor uppmärksamhet med parfymen Sécrétions Magnifiques, också från 2006, som satte tonen för nya, experimentella och inte sällan ekivoka dofter – denna skulle likna blod och andra kroppsvätskor … tillsammans med mjölk, kokos, sandelträ. Denna liknar de som andra, inklusive Lady Gaga, också försökt sig på sedermera. Parfymhuset Etat Libre d’Orange vill skapa suggestiva och kreativa parfymer, där näsorna får associera och improvisera fritt från olika flexibla teman. Etienne de Swardt jobbade tidigare inom den traditionella parfymbranschen, men ledsnade på likriktning och marknadstänkande. Han vill frigöra parfymerna från restriktionerna, det skulle vara mer konstnärligt skapande.

Så till dagens doft, Putain des Palaces, som ungefär betyder, ehmm, ”lösaktiga kvinnor” från hotellen … You get it. Doftnoterna verkar till en början oskyldiga: rose absolute, viol, liljekonvalj, tangerin, ingefära, rispuder, ambra. Men sedan med lite läder, läppstifts- och djurdofter blir resultatet en aning skabröst, lite oanständigt. Näsan bakom heter Nathalie Feisthauer.

Putain des palaces

Putain des palaces

Det är en maffig doft, no doubt about it, men inte som påfrestande parfymer från förr. Och nu tänker jag främst på Magie Noire från Lancôme (1978) med överväldigande, och för vissa (som för mig) huvudvärksframkallande civettdoft (från de bakre regionernas körtlar på dessa djur). Kommer du ihåg den, syrran? Den doften och liknande som var mycket vanliga på ”det glada” 80-talet.

Putain des Palaces är inte lika aggressiv, utan börjar lite trevande och blommigt, men efter ett tag slår noterna av det mörkare lädret igenom och rispudret ligger svävande över det hela genom kompositionen, så resultatet blir inte för genomträngande utan lite tvetydigt och dallrande. Dock har jag märkt att recensionerna ger lite olika liknelser vid handen: somliga tycker att den är blommig och mild, andra stark och mustig, eller som gjord för en femme fatale i en boudoir eller att den är mindre slampig utan mer flirtig, cool och lite busig, mer intellektuell och preppy än sensuell och lustbaserad. Parfymens sillage är rätt så stort och hållbarheten är lång på mig, de sista noterna ligger kvar till nästa dag. Men det verkar ju variera stort på olika personers hudkemi.

Du kan på Etat Libre d’Oranges hemsida köpa prover på 1,5 ml för €3/st, som räcker ett bra tag när man inte behöver hälla på så mycket. Då kan man passa på att testa andra parfymer som deras Fils de Dieu du Riz et des Agrumes eller The Afternoon of a Faun. De har en butik i Paris på 69 Rue des Archives och öppnar en i London den 19 juni i Shoreditch.

 

_ Louise

 

, ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar