Nya EU-regler påverkar parfymutbud

Eu-flag-cc

NYHETER Nu till lite allvarligare saker som kommer att påverka parfymindustrin – Nya EU-regler i den s.k. kosmetikaförordningen kommer att gälla från 11 juli 2013 där det anges vilka ingredienser som ska vara tillåtna i parfym och kosmetik från och med nu. Det gäller främst det som kallas nanomaterial, alltså yttepyttesmå partiklar, och dessa är vanliga i naturliga råvaror. Om nanomaterial ingår i en produkt ska det märkas tydligt i innehållsförteckningen efter en ingrediens: (nano). Men även vanligt förekommande syntetiska material, som t ex lilial, vanlig i grön-blommiga parfymer, kommer att ingå i reglerna. Detta kan innebära att många parfymhus kan komma att behöva omformulera eller i värsta fall avveckla sina parfymer.

IFRA, International Fragrance Association, anger att anledningen till reglerna är säkerhetsskäl och för att skydda konsumenter mot eventuella allergener som används i parfymer. Men det är dock bara 1-3 procent av medborgarna som är eller skulle kunna vara (kontakt)allergiska mot de naturliga ingredienserna som används.  Så de övriga 97-99 procenten berörs alltså inte alls av denna ”omsorg”.

CHANEL_No5_parfum

CHANEL No5 parfum

Däremot lär alla beröras om t ex klassiker som Chanel no 5, Eau Sauvage och Miss Dior, Guerlains Shalimar och Thierry Muglers Angel måste korrigera eller lägga ner parfymerna (en del av dessa är redan omformulerade till viss del jämfört med originalen). Visst, EU-förordningen är bara ”riktlinjer” och inte lag, men många tillverkare lär tvingas anpassa sig. Och förvisso kan parfym och parfymerad kosmetika innehålla många skumma ämnen som ger allergier och som behöver regleras.

… tänk om man i Bryssel förbjöd eller begränsade alla nötprodukter för att några personer är allergiska

Den brittiska parfymören och världens antagligen mest kända näsa Roja Dove, liknar tilltaget vid Big Brother och har sagt ”Medan jag anser att konsumentens hälsa och välbefinnande alltid bör vara första prioritet, så tänk om man i Bryssel förbjöd eller begränsade alla nötprodukter för att några personer är allergiska”.

Men att omformulera parfymer är en kostsam process, och resultaten liknar ändå inte tidigare versioner med de nya ingredienserna. Kan man inte bara ange på förpackningarna alla ingredienser då? I denna bransch är detta innehåll av hävd strikta företagshemligheter, själva kärnan för den unika doft man erbjuder. Dessutom skulle innehållet skrivas på (mer kortfattad) latin, som inte hjälper många kunder.

Riktlinjerna kommer att beröra många råvaror som t ex citral, från citron- och tangerinoljor och coumarine, från Sydamerikanska tonkabönor. Dessa har använts i parfymtillverkning länge utan problem. Parfymer som innehåller sådana naturliga ingredienser, t ex vanlig trämossa, måste se om sitt hus – medan de som använder mer syntetiska ämnen kommer lindrigare undan, som t ex Coty som saluför många kändisparfymer.

Kontentan av det hela kan bli att utbudet stryps och blir tråkigt, med mindre konstnärliga svängar i dofterna – det kan betyda att ”Clean”-brigaden får frodas, det blir mer mainstream, plain och urvattnat (bokstavligt talat!). När redan nu allt fler tillverkare slåss med likartade baser i parfymerna.

_ Louise

 

, ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. YSL Rive Gauche - f.d. metallisk dröm - Open Eye - 23 feb, 2014

    […] rent krasst på grund av de korrigeringar som nu måste göras på grund av nuvarande striktare bestämmelser som kommit gällande ingredienser och främst nanopartiklar. 2003 gjordes omformuleringen av denna […]

Lämna ett svar