Naomi Campbells första – oväntad favorit

naomi campbell 1999

KLASSIKER Många parfymkonnässörer brukar undvika de massproducerade s.k. kändisparfymerna. Ofta kan de ha rätt i att de är av simplaste, och ointressantaste, slaget. Men i en del fall kan det röra sig om fördomar, och man kan då missa godbitar som Naomi Campbells första, självbetitlade parfym om man är för elitistisk.

Näsan bakom detta första verk i Naomis namn från 1999 är Ursula Wandel, och hon har även producerat parfymer åt bl a Boucheron, Cerruti och Laura Biagiotti, men även Hugo Boss och Adidas. Doften är fruktig och söt, med lite pudrig tvål och vanilj, men samtidigt kryddig – sluresultatet blir en sofistikerad, elegant och modern doft. Noterna är i toppen en söt och exotisk fruity-floral med mandarin, persika och fikon plus lite stjärnanis och chili. I mellanregistret bl a magnolia, ros, tuberose, jasmin och kokos. I basen huserar pudrig och vaniljig karamell, benzoin, ceder, sandelträ, ambra, tonkaböna och lite mysk. Innehålls- och omfångsrik, ja, men balansen av doftämnena är precist komponerad.

Naomi Campbell perfume

Naomi Campbell perfume

När Naomis parfym har lagt sig på huden ligger den likt en ”skin scent”, alltså det som brukar kallas ”min hud fast bättre”. Den håller sig nära huden och har alltså inte så stort sillage/spridning. Detta är lite likt nude make-up som var i ropet – fixat men inte så att det syns. ”Skin scents” brukar tillskrivas dofter som är aningen lättare, mer subtila parfymer som anpassar sig till din egen hud, så att mixen blir en mer individuell doft. Det är så klart helt subjektivt vad man vill att ens (förbättrade) hud bör lukta; mysk, pudrig vanilj, solkysst hud med doftspår från solskyddsmedel, grönt som mossa, fräsch citrus, nytvättat osv. Calamity J från Juliette Has A Gun och senaste Chloe är favoriter för många bland dessa (Clean tänkte jag inte ens nämna …).

Tänk dock lite på kemi när det gäller massproducerad parfym, de innehåller ju kemikalier och syntetiska ämnen, som kan orsaka allergi, hudirritationer eller astma. Det som kan ställa till problem i parfym är främst limonene (ett vanligt förekommande doftämne), formaldehyd (konserveringsmedel), bensen och själva etanolen (alkoholen). Så håll koll på innehållsförteckningen när du handlar.

Naomi Campbells första är en populär parfym i Europa, främst i Tyskland, men verkar svårare att få tag i USA, så den är omskriven som en parfym att fånga om man har möjlighet. Relativt billig prislapp på den också. Och den har (än så länge) lyckats undvika klåfingriga omformulerare. Andra, senare parfymer från Naomi Campbell är dock mer ointressanta i den olfaktoriska utformningen.

 

_Louise

 

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar