Mick Rock – fotoutställning

VL-Mick Rock

UTSTÄLLNING Den brittiske fotografen Mick Rock (f. 1948) har ställt ut en stor del av sina ikoniska foton från främst 1970- och 80-talen på Galleri Pelle Unger, Stockholm. Han har kallats Mannen som fotade sjuttiotalet.

Mick Rock

Mick Rock

Från att ha träffat Syd Barrett vid studierna i Cambridge och först fotat bilder till omslaget till Syds första album, blev Rock den som fotade många numera klassiska bilder och skivomslag. Exempelvis The Stooges Raw Power och Lou Reeds Transformer. Dessa två är fotade med bara en dags mellanrum, båda tagna live på Kings Cross Cinema (som numera heter Scala London) i juni 1972. Något som Rock beskrev att han inte minns som att det bara var en dag mellan dessa, utan att det kändes som längre tid hade passerat mellan de två spelningarna (kanske säger en del om tidens intensitet och ev. ”intag” som kan ha skett).

Mick Rock var också under en period David Bowies officiella fotograf, innan Bowie började bli riktigt stor i och med Ziggy Stardust-epoken. Han regisserade även flera klassiska videor till Bowie, bl a Space Oddity och Life On Mars. Från denna tid fotade Rock flera andra välkända foton som visas på utställningen t ex omslagsbilderna till Queens andra album II och Ramones End of the Century (på Ramonesomslaget valdes dock en bild från fotosessionen med medlemmarna utan sina skinnpajer, som blivit som ett varumärke, oh ve! – på bilden som visas på utställningen har de dem på sig).

mick rock utstallning

Mick Rock utställning

Bilderna är så klart fotade analogt – även om Mick Rock inte säger sig ha något emot digital fotografering, och de uppvisar konstnärlighet t ex som i Transformer-bilden, där en oplanerad oskärpa skapar det lite trolska ljuset och stämningen. Han lockar också fram en nära kontakt och förtrolighet som kommer fram i bilderna.

Mick Rock - Bowie Ronson photo

Mick Rock – Bowie & Ronson äter på tåg

På utställningen visas också mer vardagliga bilder med ”en-fluga-på-väggen”-känsla, t ex den fantastiska bilden på Bowie och Mick Ronson där de äter en fin liten måltid på ett tåg, i full regalia klädmässigt. Eller en ung skör Ozzy Osbourne.

Mick Rock bor nu i New York, och har gett ut samlingsböcker med sina foton samt arrangerat utställningar med sin foton runt om i främst Europa, men även bl a New York, Los Angeles och Tokyo. På senare år har han även fotat en serie med Kate Moss, som rönt stor uppmärksamhet.

 

_Åska

 

, ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar