Kvittenmarmelad

Kvittenmarmelad

RECEPT Nu ska det festas med kvittenmarmelad då det i oktober och november äntligen är säsong för kvitten, denna lilla luring till frukt. Ett stenhårt, förstorat äpple med lite form av päron, som smakar träbit som rå och måste tillagas för att kunna ätas, t ex till bästa, underbaraste marmeladen. Övrig tid på året går den knappt att få tag på i Sverige och den växer bara allra längst söderut.

Kvittenfrukten (Cydonia oblonga) och dennes nära släkting (men till formen mindre) rosenkvitten tillhör familjen rosväxterna, som också innefattar äpplen, päron, smultron m.fl. Kvittenträdet härstammar från Asien och kan där bli 8 m högt. På engelska heter kvitten quince och på spanska membrillo. Etymologiskt verkar också kvittenmarmelad vara själva ursprunget till ordet marmelad, då det portugisiska namnet på kvitten är just, marmelo.

Ingredienser:
1 kg kvitten (3–4 st, använd helst inte rosenkvitten)
300–400 g socker
saft från 1 citron
vatten

Gör så här:
1. Skala och kärna ur kvittenfrukterna och skär dem i tärningar – ju mindre tärningar desto snabbare tillagning. Lägg frukten i en kastrull och häll över citronsaft och lite vatten. Koka upp och låt sjuda sakta utan lock ca 15 min.

2. Tillsätt socker, mer vatten om det behövs och låt sjuda under lock på svagaste, svagaste värme i ca 2 timmar eller mer. Rör om då och då, tillsätt vatten om det ser torrt ut.

3. Sjud tills du känner att frukterna mjuknat helt (eller blivit lite chunky om du vill marmeladen så) och färgen ändrats till en helt annan, häftig orange-rosa ton. Häll upp marmeladen i väl rengjorda, uppvärmda burkar och låt kallna.

Vanligt är att man vid Medelhavet serverar kvittenmarmelad med kajmak. Gott på mackan.

 

Kvittenmarmelad - preparation

Kvittenmarmelad – preparation

_Åska

 

, ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar