SPANING I och med de allt större klyftorna mellan de rikaste rika och de fattiga i samhällena, både i västvärlden och öst, börjar nu en tendens visa sig som påverkar det lokala livet i en del snofsiga bostadsområden. De superrika, eller den så kallade 1%, köper upp allt fler våningar och lägenheter, av den större och dyrare sorten så klart, att använda som ett andra boende eller ”sommarstuga” alternativt bara en investering som mest får stå helt obebodd. Många storstäder har i stor omfattning en del mer eller mindre tomma bostadsområden.
Det gäller främst i de mest eftertraktade områdena i storstäder som t ex London, i områden som Belgravia, Knightsbridge och Chelsea, eller delar av Manhattan i New York, beskriver Sarah Lyall i NY Times. I Belgravia finns några av världens dyraste fastigheter och köparna är superrika personer från t ex Ryssland, Kazakhstan, sydöstra Asien och Indien eller så köps de genom hemliga offshoreföretag från Caymanöarna o.d. Mäklaren Savills säger att de räknat ut att 37 procent av dessa köpare inte kommer att använda bostäderna som primär bostad. Ej heller hyr de ut dem när de inte är där, utan använder dem snarare som privata hotell. Så en vanlig kväll i Belgravia är många fönster mörka.
Mäklare av den exklusiva sorten marknadsför först nya fastigheter direkt i Hong Kong och Singapore, som t ex med mastodont- och miljardbygget One Hyde Park, ett lyxigt lägenhetskomplex vid Hyde Park i Knightsbridge, bredvid Harvey Nichols och Mandarin Oriental Hotel, det sistnämnda tillhandahåller också conciergeservice dygnet runt till One Hyde Park. Det har varit en del skriverier om att många av våningarna stått osålda länge, men då kostar ju en del drygt 1,5 miljarder kronor …
Förvisso har den rika adeln, huvudsakligen boende i herrgårdar på landsbygden, köpt hus i Belgravia även tidigare allt sedan 17-1800-talen och använt som övernattning i staden, men omfattningen med de internationella köparna nu är avsevärt mycket större. Det knorras en del om detta både på lokal nivå och politiskt – och i England har en kampanj startats för att höja skatten på dessa andra (eller tredje, fjärde …) boenden, för vilka man nu bara betalar en bråkdel i kommunal skatt.
Det här fenomenet förekommer även i andra större städer som t ex San Francisco och Paris. Men nu ska vi inte glömma att det även kan vara i stort sett tvärtom. Som i Detroit, där mer än hälften av de forna ca. 1,8 miljoner innevånarna har flyttat därifrån i den ekonomiska krisens kölvatten och stora delar av områden står tomma. Det gäller även en elegant, äldre 1800-talsbebyggelse som i Brush Park, som stått tomma länge och förfaller allt mer bortom räddning.
Jag gjorde ett utskick till de mer exklusiva mäklarna i Sverige om de hade någon uppfattning om superrika gör våningsköp även här, men fick inga svar att så skulle vara fallet. Men så ligger vi ju kanske lite för avsides till.
_Joyk
Inga kommentarer ännu.