Financiers med guldtackor

Financiers cookies

KAKOR RECEPT Financiers är ett parisiskt bakverk tillskrivet en konditor vid namn Lasne skapat omkring 1890. Han hade ett bageri på rue Saint-Denis nära börsen, och skapade financier-kakorna så att de skulle passa de rika, finsmakande bankirerna som ofta hade bråttom, dvs han gjorde en liten oglaserad kaka som kunde ätas utan dessertkniv och söl. Ofta användes små rektangulära formar så att resultatet liknade guldtackor med gyllene färg. (Möjligtvis kan Lasne ha stöpt om en liknande kaka som brukade bakas av nunnorna i Visitationsordern till guldtackeform för att inte anklagas för plagiat, kakorna kallas även ibland just Visitation.)

Kakorna är tillverkade med mald mandel, florsocker, ovispade äggvitor, mjöl och gyllenbrynt smör till söta, möra och vackra bakverk med nötsmak från mandel och det brynta smöret. De funkar också bra med tillägg som ganache, vaniljkräm, bär osv. efter behov och uppfinningsrikedom.

Jag använde mindre, runda savarinformar, då jag inga av de speciella financierformarna har. Och garnerade med hemmagjord vaniljkräm, Crème Pâtissière, och hallon samt pudrade florsocker över. Du kan använda de formar du har av mindre storlek: lövformade, savarin, rektangulära, mandelmusselformar o.d.

Ingredienser – 30-40 stycken:
200 gr. smör
150 gr. mandelmjöl eller finmald mandel
200 gr. florsocker
80 gr. vetemjöl
1 krm. salt
200 gr. äggvita (6-7 st)
Skalet av ½ citron
½ vaniljstång, alt. ½ tsk. vaniljextrakt
Vill du ha mer mandelsmak lägg till ½ tsk. mandelextrakt

Gör så här:
Först två viktiga moment i tillagningen att notera för att få bra resultat: det ena är att bryna smöret varsamt till det är brunfärgat och nötdoftande, det andra att inte blanda smeten för mycket, utan snarare så lite som möjligt.

1. Smöra formarna, pudra dem med mjöl, knacka ur överskott av mjöl och ställ in i kylen till du ska använda dem (så att smöret inte smälter).

2. Bryn smöret: Smält först smöret i en panna på medelvärme och låt sedan det brynas sakta. Virvla runt smöret några gånger till det börjar bli lite mörkare brunt och en tydlig nötdoft kan skönjas. Håll utkik här, för det kan i ett ögonblick brännas vid och bli svartbrunt. Ta av smöret från plattan, sila av ev. partiklar och låt kallna på arbetsbänk.

Financiers - preparation

Financiers – preparation 1) Formar 2) Ägg, citron, vaniljstång 3) Försiktig blandning

3. Blanda smeten: Blanda ner, men sikta helst, mandelmjöl, florsocker och mjöl i en skål. (Du kan också använda hel mandel och köra tillsammans med florsockret i en mixer till det är fint mjöl.) Tillsätt först salt och blanda, sedan äggvitorna. Rör smeten så lite som möjligt. Du bör bara sakta röra med t ex slickepott eller träsked till den är lätt blandad. Om du rör för mycket blir mjölets gluten överarbetat och kakorna blir då för hårda. Tillsätt zest, rivet citronskal. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg i smeten och rör om.
Täck med plastfilm, pressa ned plasten mot ytan av smeten så att det blir lufttätt, ställ i kylen minst 1 timme (kan stå upp till 3 dagar).

4. Värm ugnen på 200 grader C. Fyll varje form till 3/4-delar smet. Knacka formarna mot arbetsbänken, så att ev. luftbubblor försvinner och ställ på plåt med bakplåtspapper under.

5. Grädda i mitten av ugnen omkring 10-13 minuter eller till financiererna är gyllenfärgade. Dekorera efter behov, eller inte. De går lika bra att äta au naturel, jag lovar.

 

_Åska

 

,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar