RECEPT HISTORIA Dadlar har en lång historia bakom sig, där de äldsta fynden man hittat i norra Irak kan dateras ända till 50 000 år sedan. Man tror att dadelpalmerna härstammar från Irak och länderna där omkring. Dess latinska namn dactylifera kommer från det antika grekiska ordet dáktulos som betyder finger – och alltså är en liknelsebeskrivning av de avlånga frukterna.
Dadlar delas in i tre huvudgrupper: mjuka som sorterna Medjool, Barhee, halv-torra som Dayri, Zahdi och torra som Thoory. De är olika i konsistens beroende på olika mängd glykos, fruktos och sukros. Dadlar finns också i fyra olika stadier av mognadsgrad och har då de arabiska namnen kimri (omogen), khlal (stor, krispig), rutab (mogen, mjuk), tamar (mogen, soltorkad).
Även om kolhydratnivån i dadlar är hög (upp till 75 %, dock ett lättsmält invertsocker, som är en blandning av frukt- och druvsocker som också finns i honung) innehåller de mycket kostfibrer och andra nyttiga ämnen, som en mängd vitaminer A, B1, B2, kalicum, fosfor och järn (9-12 hela dadlar utgör dagsbehovet av järn för en vuxen).
Tips – ett enkelt, och mindre klibbigt, sätt att kärna ur dadlar är att använda en potatisskalare och sticka ner i hålet där skaftet suttit. När du drar upp skalaren igen följer kärnan med.
Raw food brownies med dadlar
110 gr valnötter, eller andra valfria mjukare nötter som pecan, cashew
150 gr medjool dadlar, urkärnade
30 gr kakao, raw ekologisk
Frosting:
2 avocado
0,5 dl honung, raw – alt. agavesirap
0,5 dl kakao, raw ekologisk
2 tsk vaniljextrakt
1 nypa salt
1 nypa kanel
Mixa nötter, dadlar och första delen kakao till smet.
Valfritt om du vill ha lite grövre konsistens eller slät.
Bred ut i en ca 20 x 20 cm form. Ställ i frysen, medan du fortsätter:
Mixa alla ingredienser till frostingen till en jämn smet.
Bred ut frostingen på browniegrunden.
Forma gärna ett snyggt mönster, t ex med en gaffel.
Ställ i frysen minst 1 timme, så att kakan sätter sig.
Ingredienser:
25 urkärnade dadlar – vill du ha mindre kolhydrater eller lägre GI välj plommon (utan kärnor)
ca 100 g valfri smakrik ost, t ex chèvreost, blå- eller vitmögelost
1 paket bacon (140 gr.), alternativt serranoskinka
Ett par soltorkade tomater
Tandpetare
Sätt ugnen på 225°C.
Fyll dadlarna med lite ost + strimlad tomat med hjälp av en tesked.
Dela baconskivorna i 3 delar. Linda bacon runt varje fylld dadel. Fäst med en tandpetare.
Lägg dadlarna i en ugnssäker form eller på plåt med bakplåtspapper.
Sätt in mitt i ugnen 15-20 minuter. Baconet skall bli lite knaprigt.
_Åska
Inga kommentarer ännu.