Äpplen – Äppelsmör

Äppelsmör

ÄPPLEN RECEPT Nu blir’e äppelsmör i vår serie om hur du kan få till lite olika användning av höstens äppelskörd. Äppelsmör kommer ursprungligen från Limburg i nuvarande Belgien och Nederländerna, där man redan på medeltiden i kloster tillvaratog äpplen med denna lite kryddigare metod. Sedan har det varit populärt i USA från nybyggartiden. ”Smör” refererar inte till att det innehåller smör eller fett, utan till konsistensen som blir lite mjuk, tjock och glansig. Med vinägern i uppvägs äpplets söta med lite syra och kryddorna gör att äppelsmöret passar till mycket: goda ostar (som jag har på huvudbilden till höger), fläskkött, på mackor osv.

Ingredienser till ca drygt 0,5 l äppelsmör:
1 kg höst/matäpplen som Granny Smith eller Gravenstein
1 dl äppelcidervinäger
2,5 dl vatten
0,5 l strösocker (mätes enl. instruktionen nedan)
Nypa salt
1 tsk kanel, malen
0,25 tsk nejlikor, malda
0,25 tsk kryddpeppar, malen
½ citron, zest och saft

Gör så här:
Tvätta äpplena och dela dem i klyftor med skal, kärnor och stjälkar kvar, då får du med mer smak och pektin. Skär bort bruna eller skadade delar av frukten.

1. Koka äppelsås:
Koka äppelklyftorna i en rymlig kastrull tillsammans med vinäger och vatten. Sänk värmen och låt sjuda tills äpplena blivit mjuka, ca 20 min. Ta av från plattan och låt svalna något.

Passera sedan äppelmassan genom en finmaskig sil (t ex chinois eller stänkskydd till stekpanna, som jag använde) ner i en skål. Använd mortelstöt, värmetålig slickepott, en matsked eller helt enkelt händerna. Såsen ska bli slät och fin. Kasta kärnor och skalrester som blir kvar i silen. (Alternativt kan du rensa ur skal och kärnor och finfördela äppelmassan i mixer.)

Äppelsmör - preparation

Äppelsmör – preparation 1) Kryddor 2) Citronzest och -saft 3) Passering av kokta äpplen

2. Koka det smaksatta äppelsmöret:
Mät upp äppelsåsen och tillsätt 1 dl socker för varje dl äppelsås. Rör om noggrant, sockret ska lösas upp. Tillsätt en liten nypa salt, kryddor, citronzest och -saft. Smaka av kryddningen och anpassa efter behov.

Koka upp igen i kastrull och låt sedan sjuda under konstant omrörning, så det inte bränner vid. Fortsätt sjuda tills konsistensen blivit smörig och massan klarnat, och färgen blivit brun när sockret karamelliserats.

Häll upp i diskade och uppvärmda glasburkar. Sätt på lock och vänd upp och ned ett par gånger, då bildas konserverande vakuum lättare när äppelsmöret kallnar.

Färska hasselnötter

Färska hasselnötter

Sen vill jag utförda en liten varning för de som är allergiker, mot pollen eller nötter – jag fick en vä-äldigt kraftig allergisk reaktion efter att ha ätit färska, franska hasselnötter! Jag hade inte provat att äta sådana innan, så det lät ju spännande. Och det var en riktigt god och mjäll smak – till att börja med …

 

_Åska

 

 

, , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar