Äpplen – Äppelgelé med mynta och chili

Apple gele

ÄPPLEN RECEPT Vi fortsätter avverka äppelskörden. Nu med äppelgelé som är smaksatt – den med mynta passar extra bra till lamm och den med chili till det mesta, som man vill ha lite sting till.

Ingredienser:
1 kg knappt mogna äpplen (motsv. 2 l färdigskuren frukt)
5 dl vatten
4,5 dl socker per avrunnen 5 dl saft
(Ev. fruktpektin)

Smaksättning:
0,5 dl myntablad eller 1 chilifrukt (och då hälften av måtten om du vill göra båda smaker till en sats)

Gör så här:
1. (Ställ in ett kaffefat/liten tallrik i kylskåpet inför geléprovet sedan.)

2. Skölj äpplena noga och skär bort om du ser bruna, skadade delar. Skär i klyftor med skal och kärnhus kvar. Koka upp vattnet, lägg i äppelklyftorna och koka under lock i 10-15 minuter tills bitarna är mjuka. Häll i en saftmaja/silduk och låt rinna av i minst 20 minuter (du kan också försiktigt vrida och trycka ur saft ur massan).

3. Mät upp saften i deciliter och kolla av hur mycket av sockret du ska använda. Koka sedan upp saften snabbt utan lock i 2-3 minuter. Ta grytan från värmen och rör i sockret lite i taget, så att det löses upp. Koka upp igen och låt koka kraftigt utan lock i 10 minuter.

4. Gör ett geléprov på det kylda kaffefatet: häll ca. en tesked äppelsaft på fatet och dra sedan en ränna i saften, med sked el.dyl. Gelén är färdigkokt om det inte flyter ihop. Om det flyter ihop: koka i 5 minuter till. Om gelén fortfarande flyter ihop tillsätter du då fruktpektin enl. instruktion på förpackningen.

Äppelgelé - preparation

Äppelgelé – preparation 1) Kokning 2) Geléprov 3) Smaksättning

5. Smaksättning:
Skölj myntan och/eller chilin först – jag använde Picards frysta, färska mynta. Hacka myntablad. Chilin delar du först, tar bort frön och mellanväggarna och strimlar.

6. Lägg i smaksättningen i saften (eller varsin del av saften om du gör med båda smaker). Koka upp snabbt någon minut och låt svalna ett par minuter.

7. Skumma av och häll gelé ända upp i heta/uppvärmda glasburkar och sätt på lock direkt. Vänd burkarna upp och ned några gånger. Förvaras i kylskåp (skafferi om du har burkar med gummiring, som bildar vakuum).

 

_Åska

 

 

, ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar