RECEPT DESSERT Valnötter serveras ibland i USA som Wet Walnut-sås till glass och andra desserter. Wet blir de när de rostade och hackade nötterna blandas med mustig lönnsirap och salt som kokats till slingrig kolasås med sirap och vanilj. Denna kommer från glassbaren Ample Hills Creamery i Brooklyn, New York.
Typ: Dessertsås – Ca 2,5 dl sås
Ingredienser:
1 dl skalade valnötter
1,25 dl lönnsirap, helst ekologisk
0,25 dl ljus sirap
0,5 tsk vaniljextrakt
En nypa flingsalt
Gör så här:
Värm ugnen till 135 grader C. Rosta valnötterna på ett bakplåtspapper i ugnen i 15 minuter. Låt svalna och hacka i mindre bitar, spara även det som blir finhackat och puderliknande efter du hackat.
Koka upp resterande ingredienser i en kastrull på medelvärme tills det når kokpunkten. Rör om emellanåt. Sänk temperaturen och låt sjuda i 3 minuter under omrörning, överskrid inte tiden då kolasåsen då blir hård.
Flytta kastrullen från plattan, rör i valnötterna och även det finhackade och puderliknande, som kommer att ge såsen tjockare konsistens. Låt såsen svalna och tjockna till. Skeda sedan rikligt över glass. Förvara ev. överbliven (jo, tjena!) wet walnut-sås i kylskåp.
_Åska
Inga kommentarer ännu.