Tema: Jul – Struffoli

Struffoli

RECEPT Nu tar vi några recept inför det annalkande högtiderna i december. Vi börjar med de gyllene, klibbiga honungsbollarna struffoli med strössel, som är vanliga i syditalienska, och främst sicilianska, hem på juldagen eller som gåvor vid julbesök.

Enligt historien om struffoli har den importerats redan från de antika grekerna till Neapelbukten under samma tid som när sirenen, eller sjöjungfrun, Partenope sägs ha levt. Hon var den siren som inte lyckades locka till sig Ulysses med sin sång och i förtvivlan slängde sig i havet vid Neapel.

Ordet struffoli anser man antingen komma från grekiskans strongoulos, ”rund form” eller från ordet struffolo, som kommer från ”gnugga” som man gör när man arbetar degen till de små bollarna alternativt att de ”gnuggar” gommen och kittlar med sin söta smak.

Här har jag införskaffat en vanlig amerikansk bakingrediens enligt det italiensk-amerikanska recept jag fått – Crisco shortening (en typ av vegetabiliskt matfett) som gör degen extra krispig, alternativt kan du använda smör.  

Ingredienser:
6 dl vetemjöl
4 ägg
1 äggula
0,6 dl Crisco shortening (eller smör)
1/2 matsked socker (7,5 gram)
1 matsked bakpulver (15 gram)
nypa salt
1/2 tsk citronskal (2,5 gram)

5 dl vegetabilisk olja för fritering

3 dl honung
1 tsk apelsinskal (5 gram)
färgade non-pareils, runt strössel
florsocker

Gör så här:

 1. Lägg mjöl på bakbordet och forma en rätt stor grop i mitten. Lägg i ägg, äggula, shortening/smör, socker, bakpulver, salt och citronskal i gropen. Blanda ihop degen med dina händer till en väl mixad deg. Arbeta degen ett par minuter.

 1. Rulla ut bitar av degen i ca. 1 cm tjocka längder, dela med kniv upp i delar om ca. 1 cm.  Rulla bitarna till små bollar, och låt dem vila 15-20 minuter under fuktig kökshandduk.

 1. Hetta upp oljan i en djup kastrull till 180-190 grader C. Kontrollera temperaturen med stektermometer, alternativt testar du värmen genom att släppa ner en mjuk vit brödbit, som ska bli gyllenbrun på ett par minuter.

 1. Släpp försiktigt ner ca. tio bollar i taget i oljan och fritera dem gyllenbruna i ett par minuter. De flyter upp efter ett litet tag och du kan vända dem för att få jämn färg.

 1. Hetta sakta under tiden upp honungen i en stekpanna tillsammans med apelsinskalen.

  Struffoli - preparation

  Struffoli – preparation 1) Citrusskal och non-pareils 2) Mixning av deg 3) Rulla degen

 1. När bollarna blivit gyllenbruna så tar du upp dem med en hålslev till honungspannan.

 2. Låt dem flyta omkring där i ca. 30 sekunder, rör om så att honungen blir jämnt fördelad på bollarnas yta.

 3. Ta upp bollarna från honungen med en hålslev till ett serveringsfat där du arrangerar dem uppåt till form av en kon – alternativt klä en mer konformad skål i plastfilm och sleva upp bollarna dit. Låt då kallna lite i kyl innan de hälls upp i konform. (En annan vanlig variant är att forma dem till en rund krans.)

 4. Strö över bollarrangemanget med non-pareils, strössel, och lite florsocker medan honungen fortfarande är varm.

 5. Smakar bäst nyligen tillagade, men de kan förvaras under plastfilm i upp till 3 dagar.

_Åska

 

, , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar