Tema: Jul – Cucciddati

Cucciddati

RECEPT På Sicilien, i övriga Italien och hos italienskättade familjer bakar man ofta fruktfylld cucciddati från dagen för den obefläckade avlelsen, Immaculata conceptio, den 8 december och fram till jul. Man både bjuder på dem, äter själva och ger bort som gåvor. Kakornas ursprung är väldigt gammalt. Ordet härstammar från det latinska ordet buccellatum, en hårdare skorpliknande kaka som man fick inom militären i proviant redan på romartiden. Degen med ister gör kakorna hårda och hållbara, särskilt när de också penslats på med glasyren.

Ingredienser:
Deg:
Vetemjöl 500 g
Ister 150 g
Socker 125 g

Fyllning:
Blandade torkade fikon 500 g
Mörk choklad 100 g
Sultana-russin 150 g
Rostade mandlar och valnötter 150 g
Kanel, 1 tsk
Skal/zest från 1 apelsin

Glasyr:
En äggvita
Florsocker 150 g
Ett par droppar citronjuice

Gör så här:
Börja med att rosta nötterna i ugnen 200 grader C i ca. 5 minuter, tills de börjar dofta rostat (men kolla av så de inte bränns). Och rispa av apelsinens skal med zestjärn, alt. skär av skalet (minus det bittra, vita inunder) och finhacka.

Deg: Lägg mjölet på ditt bakbord och forma en grop i det. Tillsätt ister och socker i gropen. Arbeta samman degen för hand till den är helt jämn och dess konsistens gör att du lätt kan forma eller kavla den. Rulla ihop den till en boll, täck den med plastfilm och låt vila i kylskåp 30 minuter.

Cucciddati - preparation

Cucciddati – preparation 1) Ister å nötter 2) Degingredienser 3) Fikon å Choklad

Fyllning: Mixa först (med mixerstav, mixer eller matberedare) fikonen med chokladen till en jämn massa. Tillsätt nötterna och sultana-russinen tillsammans med kanel och apelsinskal och mixa ihop allting ordentligt. Om du föredrar grövre bitar så är det också OK.

Glasyr: Vispa äggvitan med socker och citronjuice i en skål till en jämn blandning.

Ta ut degen från kylen. Nyp av mindre boll av degen och rulla ut till en 1 cm tjock rulle, skär av till 10 cm långa delar. Kavla ut rullarna så att de blir rektanglar på 10 x 5 cm. Lägg en matsked av fyllningen i ena änden av degrektangeln och vik över resterande degbit för att stänga. Nyp till degen i kanterna. Vänd sedan cucciddaton och pressa ner kortsidan du just stängde mot din arbetsyta. Skär några små snitt med en kniv på kakornas översida, så att de öppnar upp lite under gräddning.

Cucciddati - preparation 2

Cucciddati – preparation fortsättning – Mixning och montering

Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugn i 180 grader C i 15-20 minuter. Ta ut när de är gyllene i färgen och genomgräddade. Pensla på glasyren på kakornas översida genast medan de fortfarande är varma. Strö ev. på kanel eller florsocker som pynt.

 

_Åska

 

, , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fasciatelle - sicilianska mandelkakor - Open Eye - 26 jan, 2014

    […] av friterad deg fyllda med olika söta fyllningar, vanligtvis baserade på ricottaost. Eller kanske cucciddati, fikonfyllda kakor som görs till […]

Lämna ett svar