Svenskt Tenn och Textilis – helt enligt engelsk lag

Josef Frank - Manhattan and elephant

NYHETER Inredningsbloggen Trendenser har tidigare visat flera exempel på både nutida och äldre inredningsskapelser som blivit kopierade – rakt av eller ”inspirationsmässigt”. Nu har ett brittiskt textil- och inrednings­företag, Textilis, presenterat en kollektion metervara via bl a Facebook-annonser, som kan ses som rena reproduktioner eller kopior av Josef Franks och Estrid Ericssons mönster från Svenskt Tenn och säljs i prisklass £49 per meter (482 SEK).

Det gäller t ex gamla klassiska favoritmönster som Estrid Ericssons eget mönster Elefant i olika färger (ord. pris 700 kr/m), det som nu fått ett uppsving igen trendmässigt inom inredning. Så det ligger nog en del pengar i att sälja kopior. Även Josef Franks Manhattan (1100 kr/m) samt Gröna Fåglar (1450 kr/m) finns i kollektionen, vars mönster skapades och ritades åren 1942–46 under Franks tid som gästprofessor på New School for Social Research i New York.

Josef-Frank-vs-Textilis

Josef Frank och Textilis

På Textilis hemsida anges att de försöker reproducera originalen och att de till metervarorna använder samma tryckteknik och färger på samma sätt som Svenskt Tenns original (screentryck, antar jag då som ST gör i Borås?) på linne 315 g/m2 och på 150 cm bredd, samma som Svenskt Tenn använder. Så skillnaden ska enligt dem inte vara märkbar. Nåja, Textilis har en brasklapp under bilderna på sajten: This is not a licensed product.

Vidare meddelar Textilis att upphovsrättslagarna/copyright i England ger vid handen att produkter som är massproducerade där bara har 25 års skydd (dessa är dock på gång att förlängas), sålunda: ”Our products all went into mass production more than 25 years ago, and our reproductions are therefore in full compliance with UK law”. Så det är alltså detta som gäller i UK, trots att resten av Europa har upphovsrätt till 70 år efter upphovsmannens frånfälle.
Ciao!
_Louise

 

 

, ,

3 kommentarer till Svenskt Tenn och Textilis – helt enligt engelsk lag

 1. Malin Söderberg 4 mar, 2015 at 11:44 #

  Textilis.com är en stor bluff. Handla aldrig där! Har gjort en beställning av tyget Elefant (Estrid Ericsson) för 1500 kr. Det kom aldrig fram. Har mailat flera gånger men mailet studsar tillbaka. Inget telefonnumer finns på hemsidan. Har hört fler som blivit lurade. Varning!!

 2. Eva Hollinder 28 jul, 2015 at 10:31 #

  Se även Textile Reviews på Trust Pilots website
  https://uk.trustpilot.com/review/www.textilis.com
  Jag har själv kontaktat Consumers Agency Europe/EEC angående att det inte går att få kontakt med Textilis Ltd efter beställning.

 3. sintram85 3 okt, 2016 at 00:04 #

  funkade bra när jag handlade gardiner. Billigt, bra kvalitet och snabb leverans

Kommentera