”Slumberland” av Helena Blomqvist

Helena Blomqvist vernissage

UTSTÄLLNING Fotografen och fotokonstnären Helena Blomqvist (f. 1975) visar sin serie om tio nya verk kallad Slumberland (på länken kan du se dessa och äldre verk) med start på vernissagen den 16 maj till 16 juni på Angelika Knäpper Gallery i Stockholm.

Helena skapar sina verk genom att noggrant bygga upp olika scenografier och kulisser, ordna olika rekvisita, sy kläder osv – ja, allt som ska vara med i den tänkta bilden. Sedan tar hon i sin studio hjälp av statister och iscensätter bilderna som hon fotograferar. Ibland kompletterar hon med utomhusbilder. Större delen av bilderna är alltså avbildning av en verklig scen, med tillägg och hoppusslande av andra delar digitalt samt mindre korrigeringar. För- och efterarbetet tar alltså lång tid. Hon har sagt att hon vill frysa ett ögonblick som nått sin dramatiska höjdpunkt i en enda bild.

Hennes senaste serier The Elephant Girl och The Last Golden Frog (med bl a apor i olika kläder och konstellationer) har fått stor uppmärksamhet och 2012 hade hon en utställning på Fotografiska.

Helena Blomqvist - Insomniac @www.angelikaknappergallery.com

Helena Blomqvist – Insomniac @www.angelikaknappergallery.com

Slumberland bjuder på ett barns drömmar, eller kanske mardrömmar, där inspirationen kommer från Helenas son. Barnet har sällskap av sina leksaker och upplever olika äventyr och platser. Helena har i tidigare verk också haft med barn i sina bilder, i sago- och drömliknande miljöer med något stänk inspiration från skräckfilmer (tvillingsystrarna i filmklassikern The Shining kan ses som genrens urexempel) eller allmänna nutidsrädslor som flygplan som kraschar mot byggnader. Fast med en tydlig mörk humor och surrealistisk twist – och åskådare får ofta känslor av skräckblandad förtjusning från kompositionerna. Detta kanske mer i de tidigare verken.

Några bilder eller delar av bilder, som Insomniac ovan, påminner lite om flera andra konstnärers uttryck som t ex Gregory Crewdsons ”projekt” (som han kallar dem) – ensamma människor i ofta mörkt och folktomt landskap, i förorter eller på övergivna platser. Tidstypiskt, skulle man kunna kalla det. Arrangerade bilder och konceptfotografi med digital fix och retusch är ju mer och mer vanligt inom fotokonst, och jag tycker att de kan ofta ge ett lite likartat uttryck. Speciellt i den tekniska, digitala användningen och ytans finish. Men Helena Blomqvists verk står ut lite med det sträva uttrycket och den svarta humorn som puttrar i bakgrunden. Och hennes utföranden är snyggt gjorda med fina, väl avvägda färg- och kompositionsval.

Vernissagen bjöd på huvudpersonen själv, vin och mycket folk. Verken ligger på serier om 5-6 pigment prints och priserna varierar från ca. 65-85 000 kr/st.

_Joyk

Helena Blomqvist - besökare

Helena Blomqvist – besökare

Helena Blomqvist - besökare

Helena Blomqvist – besökare

 

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Två konstnärer | amandabildkurs - 5 jan, 2015

    […] säger sig vilja frysa ett ögonblick när det nått sin dramatiska höjdpunkt i en enda bild (http://openeye.se/slumberland-av-helena-blomqvist/). Skönhet som ett sätt att kritisera det […]

Lämna ett svar