Serie – kondimenter: Portabello-sås

portabellosås

kondimenter-serie1KONDIMENTER, RECEPT Åter till kondiments­­experimenten. En portabello-sås av kocken Tom Valenti från resturangen Ouest i Upper Westside i New York blev det denna gång. Portabellochampinjon, också kallad kastanjechampinjon, frästa med vitlök blir en sås som är lika enkel att göra som god. Passar till kött.

Du bör försöka hitta torkad Karl Johan-svamp, då den har en god och särpräglad smak, men om det inte går kan du ta annan torkad svamp t ex kantarell. Som jag fick göra.

4-6 portioner – Amerikanskt, franskt, italienskt kök

Ingredienser:
2 + 1 msk smör
2 klyftor vitlök, pressad
2 portabellochampinjoner, skurna i 1 cm kuber
1/2 l oxbuljong/fond – en tärning upplöst i kokande vatten, eller enl. instruktion
25 gr torkad Karl Johan-svamp, mortlad eller mald till fint pulver
1 msk mjöl
Salt + peppar

Gör så här:     
Värm 2 av matskedarna smör i en stekpanna, tillsätt vitlöken och portabellon. Stek till svampen har mjuknat.

Koka upp oxbuljongen/fonden och koka till den reducerats 25%. Ta bort från plattan och tillsätt den malda Karl Johan-svampen.

Blanda mjöl med 4 matskedar vatten i en skål, rör om till det blandats väl.

Tillsätt den stekta svampen plus mjölblandningen till buljongmixen och värm upp på låg värme under omrörning till det har tjocknat.

Rör i den sista matskeden smör precis innan servering. Salta och peppra.

Ingredienser - portabellosås

Ingredienser – portabellosås

_Åska

 

, , , ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera