KONDIMENTER, RECEPT Nu till veckans kondiment, som blir den sista i denna serie på ett tag. Men jag återkommer och klämmer in fler vad det lider. Kocken Stefano Riccioletti på Alfredo of Rome presenterar mintdressing, ett klassiskt tillbehör till grillade grönsaker, italienska eller franska ostar, lamm eller vilken annan mat som helst som du vill ge en dos mint. Här serveras den tillsammans med ricottafyllda, stekta zucchinirullar. Gott tilltugg!
6-7 portioner om 20-24 rullar – Italienskt kök
Ingredienser – mintdressing:
3 msk. extra-virgin olivolja
1 msk. rödvinsvinäger
1 msk. honung
1 msk. vincotto (italiensk reducerad och lagrad druvmust, finns bl a på ICA Supermarket Medis)
– kan bytas mot balsamvinäger
1 msk. finhackad mynta
1 msk. Worcestershire-sås
Ingredienser – ricottafylld zucchini:
4 mellanstora zucchini
2 msk. extra-virgin olivolja
Salt och nymald svartpeppar
225 gr. italiensk får-ricotta / alt. vanlig ko-ricotta
1 rågad msk. italienska pignoli-nötter / alt. pinjenötter – rostade i 175-graders ugn i 10 minuter
1 rågad msk. finhackade russin
1 rågad msk. finhackade, urkärnade dadlar
Gör så här:
Mintdressing – Mixa ihop 3 msk. olivolja, vinäger, honung, vincotto, mynta och Worcestershire-sås i en skål.
Ricottafylld zucchini – Skär zucchinin på längden i 0,5 cm tjocka skivor. Släng de två helgröna skivorna från vardera sidan på varje zucchini. Lägg skivorna på en stor tallrik och krydda med salt och peppar plus 2 msk. olivolja. Värm upp en stekpanna på mellanvärme och stek skivorna på båda sidorna till de är ljust guldfärgade. Låt svalna på en tallrik. Upprepa med de återstående skivorna.
Mixa ricotta, de lättrostade pignoli- eller pinjenötterna, russin och dadlar i en skål.
När zucchinin svalnat lägger du en sked av ricottamixen på ena änden av varje zucchiniskiva och rullar ihop. Servera rullarna på separata små tallrikar, 3-4 rullar per person och toppa dem med mintdressingen.
_Åska
Inga kommentarer ännu.