Serie – kondimenter: Inlagd, picklad ananas

picklad ananas

kondimenter-serie1KONDIMENTER, RECEPT Åska inleder ett smärre experiment med en serie olika tillbehör, eller kondimenter, både av det syrliga och söta slaget. Denna gång blir det inlagd, picklad ananas.

Kocken David Rotter, från gastropuben Boulton & Watt i East Village ner mot Lower East Side i New York, presenterade ett kryddigt, alternativt sätt att bjuda på favoriten färsk ananas, med rätt så mycket punch i smaken. Passar både till varmrätter med kött eller fisk och efterrätter som glass – eller på mackan, om du gafflar/mixar till ananasen i mindre bitar (New York Magazine, 2013-04). Obs, ganska starkt, och att receptet är korrigerat till mindre mängd ättika och vatten passande svensk styrka på ättika.

Ingredienser:
1 st stjärnanis (hel)
1/8 av en kanelstång
1 kryddnejlika (hel)
1 msk fänkålsfrön
1 msk korianderfrön
1 msk senapsfrön
1 msk chiliflingor
3 kvistar färsk timjan
5 dl ättika, utspädd till 4-5%
12 dl vatten
3 msk socker
2 tsk salt

1 färsk ananas
1/2 habanerochili, grovt hackad
2 kvistar färsk basilika, grovt hackad
5 kvistar färsk mynta, grovt hackad

Gör så här:   
1. Lägg alla kryddorna med timjan, ättika, vatten, socker och salt i en stor panna. Låt koka upp, sänk sedan temperaturen och låt sjuda i 15 minuter. Sila bort kryddorna, spara vätskan i en skål och låt stå.

2. Lägg ananasen på sidan och skär av toppen och botten på den. Ställ den på högkant och skär bort skalet. Dela ananasen i fyra klyftor, skär bort kärnan i mitten (ungefär 1 cm) och skiva och skär sedan ananasen till lagom munsbitar (valfri storlek). Lägg sedan bitarna tillsammans med habanerochili, basilika och mynta i ett kärl, som inte tar till sig smak av kryddorna – förslagsvis pannan du kokade i, urtvättad. (Kärna helst ur habanerochilin.)

Preparation

Preparation – kryddmix / ananas, habanero, mynta / skivad, tärnad ananas

3. Häll över den silade inläggningsvätskan över ananasen, täck med ett lock eller en tallrik och låt det stå och dra en timme på bänken för att kallna.

4. Ställ i kylen i minst 2 timmar, häll sedan upp ananasbitarna i en burk (helst av glas, som inte heller tar till sig smak) tillsammans med ungefär hälften av vätskan.

5. Ananasen håller omkring 2 veckor i kylen.

 

_Åska – som återkommer med fler kondimentexperiment

 

, , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar