Niki de Saint Phalle – Hon med damerna

Niki de Saint Phalle - Angeluminaire

UTSTÄLLNING Fransk-amerikanska konstnären Niki de Saint Phalle visas på utställningen ”Flickan, monstret och gudinnan” mellan 20 april – 1 december 2013 på Moderna Museet i Stockholm. Mest känd i Sverige är hon för den då omskrivna utställningen/installationen Hon från 1966 samt sina yppiga, färgglada damer i stora format, som bl a återfinns i konstparken utanför Moderna.

Niki de Saint Phalle

Niki de Saint Phalle

I många av Niki de Saint Phalles (1930–2002) verk figurerar frågor om vad det är att vara kvinna, moder eller ung flicka. Från hennes tidiga verk i sina skjutmålningar Tirs (1960) där hon med vrede sköt med gevär på inkapslade färgampuller arrangerade bakom gips som då exploderade och med resultat som ifrågasatte både kyrka och patriarkat – till den omtalade installationen Hon – en katedral från 1966, som också visades på Moderna Museet. Där presenterades en gigantisk och färgglatt målad, kurvig dam, en av hennes nana-figurer, som låg på rygg med särade ben vari besökare kunde gå in och vandra runt. Det sägs att det även var tänkt att hon skulle innehållit en bar, men denna idé verkar inte realiserats.

På utställningen visas även hennes starka film Daddy, där Niki gestaltad som flicka försöker ställa sig till de övergrepp hennes far utsatte henne för och den maktlöshet detta gav. Detta är så klart också mycket till grunden av hennes utforskande inom de olika konstuttrycken.

Niki De Saint Phalles verk är till det snabba, yttre påseendet tidstypiska för 1960-talets estetik och ideal, med de kulörta nana-figurerna (en av dem säljs även som uppblåsbara docka i museets butik, enligt dagens kommersialism) och de tydligt politiska skjutmålningarna. Vid närmare studie svävar dock ett mer allmängiltigt och tidlöst sökande av svar på svåra frågor.

Men överlag tycker jag dock att det i utställningen som helhet är de livfulla med de färgglada damerna som kommer fram mer än de allvarligare frågeställningarna i många av verken. Det bjärta och sensationella lyser starkare än innehållet.

 

_Joyk

 

,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar