Mustigare Dajm

Mustigare Dajm

RECEPT Nu tänkte jag göra en saltare och mustigare Dajm. Lite mer vuxensmak alltså. Då åkte det ned bourbonvanilj och flingsalt i det karamelliserade sockret samt även lönnsirap för fylligare smak. Jag blandade både lite hackad mandel och mandelmjöl för att få olika texturer. Slutligen mörk choklad på dekorerat med flingsalt. Det kanske skulle vara något för Marabou (hör av er till mig för royalty i så fall …)? Mmmustigt!

Ingredienser:
1 dl strösocker, ev. muscovado- eller annat brunt socker
2 msk mjölk
1 msk smör
1/2 tsk vaniljpulver (extrakt), bourbon
4 msk lönnsirap
2 msk hackad mandel
3 msk mandelmjöl
1 dl chokladknappar, mörka
flingsalt

Gör så här:
Börja med att karamellisera sockret till medium, gyllene färg. Jag brukar ta med lite vatten för att snabba på förloppet.

Tillsätt mjölk, smör, vaniljpulver och lönnsirap och koka på mellanvärme tills det precis börjar bubbla lite, det brukar ta 3-4 minuter (koka inte för länge, då blir det stenhårt).

Rör snabbt i hackad mandel och mandelmjöl. Bred också snabbt ut på bakplåtspapper, och låt svalna 30 sekunder. Skär sedan skåror med vass kniv i karamellsmeten. Låt svalna helt (t ex i kylskåp) och bryt sedan isär bitarna utefter skårorna.

Smält chokladknapparna i vattenbad och doppa bitarna i chokladen – antigen bara på ovansidan eller hela bitarna. Lägg tillbaka på bakplåtspapper. Gör vågmönster på ovansidan med gaffel. Strö över flingsalt och låt svalna.

Mustigare Dajm - preparation

Mustigare Dajm – preparation

Smakligt smask!
_Åska

 

 

, , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar