Liljevalchs: Home Sweet Home – för inspiration

liljevalchs home sweet home

UTSTÄLLNING Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm visar sin utställning Home Sweet Home från 27 juni – 15 september 2013. Syftet är att inspirera till att skapa, kombinera och göra om, Do It Yourself – DIY, istället för att konsumera nytt till hemmet hela tiden. En sympatisk idé.

Utställningen är skapad av Annica Kvint, Cilla Ramnek och Karin Södergren, titulerade form- och konstprofiler. Det hela var uppdelat på tolv olika rum förekommande i ett vanligt hem, varav några vardagsrum och några kök osv, med inslag av både designermöbler och andra designföremål från olika epoker blandat med vintage/loppisfynd som var ommålade eller i en kanske ”oväntad” kombination. Olika kompositioner av möbler, textilier, belysning, bruksföremål, konst, konsthantverk och slöjd. T ex fanns Bauhausskolans vardagsrum eller brittiska Arts & Crafts-rörelsens matsal.

jugend-väggskärm

Man skulle enligt tidigare info fått en slags ”planritning” med beskrivningar i entrén, men någon sådan såg jag inte till, bara ett infoblad. Kanske de hade tagit slut (jag var på invigningsdagen då det var mycket besökare). Detta saknades då man inte fick en mer detaljerad förteckning av föremålen än den konsthistoriska bakgrunden som stod beskrivet på stora skyltar i respektive rum. Jag tycker inte man kan förutsätta att alla känner till olika designergrejor eller så kanske man som besökare blir intresserad och vill veta mer om något specifikt föremål. Lite opedagogiskt alltså.

Utställningen hade en hel del bra ljussatta ”photo ops”, något som även publiken uppmuntras till genom twitter- och instagramhashtag (#sweethome2013). Rummen hade dock avstängningar så att det var svårt att fota precis det man ville.

De miljöer jag gillade var, förutom den turkosa jättesoffan i William Morris-rummet (i artikelns huvudbild längst upp):

  • Mats Theselius fåtölj i aluminium från 1990 med flätat läder tillsammans med en vanlig handarbetad kudde i loppisstil:

mats-fåtölj-med-kudde

  • Lilamålade vanliga stolar (antar jag) tillsammans med brunt och orange:

lila-stolar

I det stora hela tyckte jag utställningen erbjöd en hel del ”inspo”, dock såg en del kombinationer i mina ögon något oestetiska ut, somligt effektsökeri och en del som lyckades bra. Men i och med antalet objekt i de olika rummen blev det övergripande intrycket lite rörigt. Men det är kanske det DIY ska vara …

_Åska

 

, , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar