Sofistikerad ”Hedonist” – Viktoria Minya

Hedonist - Viktoria Minya

NISCHPARFYM Parfymören Viktoria Minya har en egen studio i Paris (granne med Guerlains flaggskeppsbutik på Avenue des Champs Élysées) och har lanserat sin första egna parfym, Hedonist. Och den har fått ett mycket bra mottagande i parfymvärlden. Hon studerade parfymeri i Grasse och har sedan arbetat på andra parfymföretag, innan hon tog steget att starta ett eget parfymhus. Se en längre intervju vi gjorde med Viktoria här.

Först lite om namnet – parfymen konnoterar inte hedonism i bemärkelsen dekadens med riktning mot förfall, utan snarare överflöd och skönhet. Där man njuter av livet utan att fördärva det. Mer gala än vardagspub alltså.

De angivna noterna i Hedonist är i toppnoterna honungsliknande rom CO2, bergamott och persika; hjärtnoterna är osmantus absolute (doftbuske), indisk jasmin absolute, tunisisk apelsinblomma absolute och tobak samt basnoterna vanilj, indonesisk patchouli, cederträ från Virginia och haitiskt vetivergräs.

Hedonist uppvisar en mångfacetterad, komplex och lyxig utveckling. Det inledande bubbliga osmantus, som är söt och teliknande, följs snabbt av rom med houngsdoft, apelsinblom, jasmin och persika. Sedan träder trä- och gräsdofterna in och blandar sig snyggt med persikan. Efter dry-down återfinns pudrig vanilj tillsammans med tobakens lite sofistikerade cigarr- och läderliknande doft. Över hela kompositionen vilar persika, någon houngsdoft och vanilj på en grund av träiga noter.

Viktoria har nämnt att hon gillar att blanda klassiska manliga dofter som trä och gräs tillsammans med kvinnliga blomdofter och här har hon kombinerat dem på ett ytterst samstämt sätt, som visar på kvalitet och hantverkskunnande.

Hedonist - Viktoria Minya

Hedonist – Viktoria Minya

Parfymen är inte överväldigande eller påträngande, som äldre parfymer kunde vara, utan doftutvecklingen rör sig mer subtilt i en mindre radie av sillage. Den är delvis en kryddig oriental, men ger ändå med en ren känsla, delvis söt men ändå inte godis-gourmand, utan innefattar mer naturliga och vildväxande noter. Den är mycket nutida och modern, men vilar ändå klassisk grundkomposition.

Genremässigt tänker jag lite på Yves Saint Laurents Yvresse från 1993 (som tidigare hette Champagne) med den eleganta bubbligheten, men i övrigt har de olika utgångslägen och ingredienser. Jag tycker att Hedonist klarar sig utmärkt utan animaliska noter, så att parfymen blir mer självsäker och livsbejakande – inte oanständig.

Jag kommer att tänka på en solig, gyllene eftermiddag på en grönskande uteservering utanför en italiensk restaurang i London för några år sedan. Jag satt lite i skuggan och serverades till efterrätt några små mandelskorpor, biscotti, i en mix med varma persikor och honung tillsammans med dessertvinet Moscato d’Asti. Det lite bubblande vinet mixat med persikor och mandel sammantaget med den loja solen och någon som rökte vaniljcigaretter bredvid – lite så uppfattar jag Hedonist. När livet är gott.

Hedonist collage

Illustrated in a collage as something like this

Jag har noterat i andras omdömen att doften ter sig lite olika på olika personer och dagar, där parfymens noter kommer fram på olika sätt, beroende på hudkemi, väder och värme.

Parfymen presenteras i en handgjord träbox med fuskormskinn och flaskan är på botten fylld med böhmiska kristaller, för en extra lyxig, hedonistisk känsla.

Finns på Parfumes Viktoria Minyas webbsajt som EdP på 45 ml för €130 eller ett prov på 1,75 ml för €5, med snabb service.

 

Ciao!
_Louise

 

, ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Viktoria Minya, parfymör - intervju - Open Eye Magazine - 8 jul, 2013

    […] ungerska parfymören Viktoria Minya har på eget bolag gett ut debutdoften Hedonist (recension här) och skapat stora ovationsvågor i parfymvärlden. Open Eye passade på att snacka lite virtuellt […]

Lämna ett svar