NISCHPARFYM ”Heed the sages, walk back in thyme…” vitsar Gorilla Perfume till det i sin text för en av sina nya nischparfymer – Flower’s Barrow (finns på Lush), innehållande bl a just salvia och timjan. Uråldrig ruin övervuxen av blommor och örter i fuktigt klimat är scenografin som Gorilla skapat för denna parfym. Stämmer den beskrivningen?
Flower’s Barrow presenterades tillsammans med de åtta andra parfymerna i Gorillas serie Volume 2 på Lushfest i England i juli 2012, och serien finns på svenska Lush sedan en tid tillbaka. Gorilla Perfume är en del av Lush och det är kedjans ene skapare, Mark Constantine, som tillsammans med sin son Simon utvecklat Lushs parfymproduktion. Detta började de med när det sammanföll att Marks tidigare parfymör slutade och Simon efter avslutad konstskola först började arbeta med uppvägning vid Lushs produktion, för att sedan börja med inköp av råmaterial hos olika producenter utomlands – och då fick höra inspirerande berättelser om materielen. De båda började utveckla parfymer tillsammans efter eget huvud, dvs i avdelningen som numera kallas nischparfym, med mer lekfullt gjorda, ofta mer offensiva och inte så mainstream-fadda dofter.
Serien Volume 2 är uppföljare till Volume 1 från 2011, som innehöll bl a den av många omtyckta Vanillary. Parfymerna finns i tre olika storlekar 7, 28 och 92 ml, från 119 kr och uppåt. De innehåller bara ekologiska oljor och åtta av dem är helt veganska.
Så till själva doften: den innehåller svartvinbärsbuske, rosengeranium, salvia och timjan samt även bland oljorna Ros Absolut och romersk kamomillolja. Lägg till några imaginära fuktiga stenar på detta. I den första fasen presenteras en doft lik hostmedicin, örterna är tydliga med ett lite skarpt bett. Detta lägger sig relativt snabbt och en mustig blomdoft börjar istället ta form. (Man bör låta denna och andra Gorillaparfymer testas på egen hud under längre tid, då de utvecklas avsevärt jämfört med doften du kan sniffa i flaskan inne i butiken.) Doften blir sen mer utblommad, köttig, fuktig, i vissa vrår har rent av förruttnelsen satt igång. Likt att närma sig en igenvuxen grotta från fordom i släptåg med Indiana Jones. Eller som en tjej recenserade ”den luktar som en arkeologisk utgrävning”. Mycket spännande resultat, ypperligt för den som inte vill ha söta och snälla blomdofter.
Så svaret är: -Ja, Gorillas ursprungliga storytelling/scenografi tycker jag passar bra för doften. Näsorna Constantines verk är inte något finlir, utan den är lite mer rustik i framtoningen. Doftprojektionen (sillage) är initialt omfångsrik, och kan nog av ovana näsor upplevas lite offensiv. Hållbarheten är bra, där den kvarvarande, komplexa blomdoften ligger kvar upp till 12 timmar.
Om inspiration och Flower’s Barrow
Gorilla Perfume har i denna serie tagit inspiration från olika platser och företeelser runt jorden. Till exempel är Devils Night Cap en stor sten utanför staden Studland i England. Enligt gammal folktro var det djävulen själv som kastade dit stenen. Hellstone är en gammal begravningsplats som användes för mer än 4000 år sedan. Osv.
Flower’s Barrow är en järnålderslämning i Dorset på engelska sydkusten med en fästning byggd för över 2500 år sedan i det som även kallas Jurassic coastline, och är med på FNs världsarvslista. Ursprungligen var fästningens område över 80 000m2, men nu har hälften av ytan fallit ihop vid kustlinjen pga. av erosion. Enligt sägner spökar gamla romerska soldater i området. Detta satte igång Constantines och resultatet blev denna maffiga parfym.
Jag får återkomma om jag testar de andra parfymerna i serien.
_Louise
Inga kommentarer ännu.