Flapjacks – egen komposition

Flapjacks

BAKNING I England gör man inte chokladbollar när man snabbt vill ha något gott. Utan man vevar ofta ihop till flapjacks. Ni vet sådana som brukar ligga på någon hylla med mer ”nyttigt” godis i affärerna. Så nyttigt brukar det dock inte vara då de enligt originalrecept ska innehålla socker, ljus sirap och smör. Det går naturligtvis att göra dem lite nyttigare, som här – med kokosolja istället för smör och honung som sötning. Sedan kan man freestyla och smaksätta med lite vad man vill och har hemma. Här tog jag pecan- och pinjenötter och hallon och blåbär med lite kardemumma som krydda.

Ingredienser – ca 10 st:
130 gr havregryn
30 gr blandade frön, t ex sesam-, lin-, chia- eller solrosfrön eller liknande
4 rågade msk kokosolja (eller smör)
4 rågade msk honung
valfri smaksättning: bär, frukt, nötter, kryddor, vad-som-helst

Gör så här:
1
. Sätt på ugnen på 170 grader.

2. Rör ihop havregrynen med fröna och sedan dina valfria bär, torkad frukt, nötter, lite kryddor (t ex kanel, kardemumma) eller annan smaksättning.

3. Koka ihop kokosolja (smör) och honung i en kastrull under omrörning tills de har smält ihop (ju mer du kokar ihop smeten till mer knäckig konsistens, desto krispigare blir dina flapjacks). Häll sedan över mixen.

4. Olja en bakplåt (eller bakplåtspapper på en plåt) och bred ut den kletiga röran på denna. Håll tjockleken på flapjacksen till 1,5-2 cm tjocka, ytan blir ca 15 x 20 cm. Tryck och platta ihop massan så att den blir tät och utan hål.

5. Grädda i ca 20 min. Ta sedan ut plåten och låt kallna lite, efter någon minut kan du trycka ihop flapjacksen lite mer, så att de blir riktigt kompakta. Du kan sedan droppa några droppar honung på ovansidan och smeta ut när du tar ut dem så att de får glans. Låt sedan kallna helt innan du skär upp i bitar. 

Flapjacks - preparation

Flapjacks – preparation

_Åska

 

 

, ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar