Fasciatelle – sicilianska mandelkakor

Fasciatelle mandelkakor

KAKOR RECEPT De mest kända bakverken från Sicilien är så klart cannoli, de tubliknande skalen av friterad deg fyllda med olika söta fyllningar, vanligtvis baserade på ricottaost. Eller kanske cucciddati, fikonfyllda kakor som görs till jul.

En annan godsak är fasciatelle, som vi ska baka idag, innehållande Siciliens andra favoritfrukt förutom fikon – mandel. Detta är delikata kakor med honungs- och mandelfyllning.

Ingredienser
Till degen
1 liter mjöl
1,75 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
220 gr kallt osaltat smör, tärnat
4 ägg

Till mandelfyllningen
300 gr hel mandel eller mandelmjöl
3 dl honung
1/2 tsk mald kanel

Till garnering
honung
60 gr lätt rostad, skivad mandel

Gör så här
Degen – Lägg mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål till en matberedare (med metallblad) för mixningen. Lägg också i smöret och mixa stötvis till det är jämnt blandat, men fortfarande i mjölig form.

Tillsätt äggen och fortsätt mixa med metallbladet till degen är blandad och börjar forma sig till en boll. Flytta degen till ett arbetsbord och arbeta ihop till en helt jämn boll.

Slå in degen i plastfilm och lägg i kylen, medan du fixar fyllningen (ca. 30 minuter).

Fasciatelle deg

Fasciatelle – deg, mixning och inplastning

Fyllningen – Alternativ 1: Lägg hela mandlar i matberedare med metallblad. Kör till mandlarna blivit till mjöl.
Alternativ 2: Använd färdigt mandelmjöl.

Tillsätt honungen och kanelen, och kör till fyllningen har konsistensen av en pasta. Lägg över i en skål.

Sätt på ugnen på 175 C. Ta ut degen ur kylen och lägg på ditt arbetsbord. Dela i fyra delar.

Kavla ut varje del på mjölat bord till en fyrkant på ca 25 x 25 cm. Skär fyrkanten i ungefär 5 cm breda remsor.

Placera fyllning i en sträng i mitten på varje remsa deg. Vik sedan upp kanterna och stäng degen omkring fyllningen. Nyp ihop lite. Skär till omkring 6 cm långa kakor. Vrid kakorna ett varv, så de får ett twistat utseende.

Fasciatelle fyllning

Fasciatelle – fyllning

Flytta kakorna till ett bakpappersklädd plåt. Grädda omkring 15-20 minuter eller till de fått en gyllene färg.

Före servering – ringla lite honung på kakorna och sprid den rostade, skivade mandeln ovanpå.

 

_Åska

 

,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera