Cronut-dille i New York

cronut

NYHETER Ibland får ju folk fnatt. Och blir besatta av något, bra eller dåligt. En känd konditor i New York har hittat på ett nytt bakverk – Cronut, en hybrid mellan croissant och donut, som blivit preciousför många. Om du är foodie eller intresserad av bakning kanske du hört talas om dessa skapelser.

Under de senaste månaderna sedan premiären 10 maj så har folk köat, köpt upp dagens skörd i ett nafs för 35 kr styck (trots att man bara får köpa 2 per person) eller av ren besatthet köpt på svarta marknaden för 2-300 kr! Eller vid extrema fall kan du hyra en slags personal shopper för dubbla det priset … Konditoriet Ansel’s SoHo på 189 Spring St med Dominique Ansel i spetsen har kö två timmar innan öppning varje dag.

Dominique Ansel säger att processen tar tre dagar och att den sedan efter jäsning friteras i druvkärneolja, därefter smaksätts genom att rullas i socker, fylls med vaniljkräm (eller annan smaksatt kräm) samt glaseras. Sedan kommer alltid de som kopierar en trend – så nu finns även Doissants, Crognets, och Cro-Nots!

Nu ska man nog inte tillskriva Dominique som denna uppfinnings fader, då det tidigare gjorts liknande försök både av amerikanska konditorer och croissanttillverkare som Pillsbury. Kanske inte lika utvecklat och förfinat, utan mer som smaksatta, friterade bollar av croissantdeg.

cronut ansel's soho

Cronut – Ansel’s SoHo

Hur den smakar? Det vet jag inte dessvärre, men de som testat säger att den är ”OK”. Lite som en krispigare donut, men en del tycker att vaniljkrämen gör den lite degig.

Jag tänkte att det här verkar ju intressant att prova själv och hittade ett ”recept” på YouTube hur du kan testa att göra liknande, med utgångspunkt i färdig croissantdeg, som brukar finnas att köpa på rullar, se i filmen hur de ser ut –

 

_Åska

 

, , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar