Caponata – siciliansk grönsaksgryta

Caponata

RECEPT Den sicilianska grönsaksrätten caponata, i huvudsak baserad på aubergine som tillsammans med olika andra grönsaker kokas till en sötsur (it. agrodolce) sås, serveras som antipasto eller sidorätt till kött, fågel eller fisk alternativt som pastasås. Eller som det sägs att fiskare från Sicilien åt den – tillsammans med bröd på fisketur (ja, eller valfri aktivitet). Rätten sägs härstamma antingen från caupone, de fiskarbarer där rätten serverades, eller från den liknande rätten capponata från Genua. Försök få tag på grönsaker av så bra kvalitet och så färska som möjligt för bästa resultat.

Observera också att du inte ska hacka grönsakerna fint, utan det ska vara rätt rejäla bitar på ca 2 cm, så att de inte suger åt sig för mycket av olja och sås och då blir tunga och din caponata mister knaprighet. Kan ätas varm eller kall.

Ingredienser:
1 st gul lök
4 st vitlöksklyftor
1 st aubergine
1 st zucchini
1 st röd paprika
1 st gul paprika
2 st stjälkar blekselleri
5 msk olivolja
2 tsk basilika
1 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater à 400 g
2 st tärningar grönsaksbuljong
0,75 dl pinjenötter
4 msk kapris, gärna saltade (sköljes innan)
1 dl hackad bladpersilja
3 msk russin
1 msk vinäger, vit- eller rödvinsvinäger
0,5 msk strösocker
fling- eller havssalt
svartpeppar

Gör så här:
1. Blanchera grovhackad lök och selleri i lättsaltat vatten först, ett par minuter (för att få bort ehmm, fisämnen). Häll bort vattnet.

2. Hacka även vitlök. Ansa och hacka alla grönsakerna i grövre, chunkiga bitar. Hetta upp oljan och fräs först lök och vitlök snabbt i olivolja så att det inte tar färg. Tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa med en liten stund.

3. Tillsätt basilika, tomatpuré, tomater och buljong. Låt grönsaksröran koka ihop under lock, 20–30 minuter. Rör om då och då.

4. Rosta pinjenötterna snabbt  i en torr och het panna så att de bara blir guldfärgade.

5. Tillsätt hackad (sköljd) kapris, hackad persilja, russin och vinäger. Smaka av med socker, salt och peppar. Strö nötterna över din caponata. Håller några dagar i kylskåp.

Caponata - preparation

Caponata – preparation 1) Flertalet av grönsakerna i ingredienserna 2) Kokning

 

_Åska

 

 

, ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar