Spaning: Arabiska mönster

Arabiska mönster - kudde

DESIGN Åska spanar omkring och hittar att allt fler hämtar inspiration från arabiska mönster men med lite mer moderniserade färgval och material. Som passar och bryter av i bohemiska hem, men också i mer sparsmakade, minimalistiska miljöer.

Arabiska mönster skapas genom geometriska och matematiska uträkningar. T ex Girih-former som är vanligt förekommande som ornament i arabiska och persiska byggnadsverk. De består av fem delar: en regelbunden tiosiding (dvs en stjärna), en regelbunden femsiding, en sexsiding, en fyrsiding och en s.k. fluga. Av dessa former kan man kombinera mängder med mönster. Det påminner lite om hur man gör lapptäcken, quiltning.

Arabiska mönster - exempel

Arabiska mönster – exempel

Detta benämns även tessellation, som konstformen kallas när man arrangerar geometriska figurer bredvid varandra utan överlappning eller mellanrum på ett raffinerat sätt, så att mönstren upprepar sig, är periodiska. (Om bitarna i en tessellation inte är periodiska kallas de Penrose-bitar efter den engelske matematikern Roger Penrose som på 1970-talet konstruerade en förklaring till detta.)

De mönster som är av religiös typ anses vara baserade på idén att vad vi ser alltid bara är en del av en helhet vi inte kan överblicka och som sträcker ut sig i evigheten. Poetiskt.

Claesson Koivisto Rune, Dandelion

Claesson Koivisto Rune, Dandelion

I Sverige finns Marrakech Design med butik i Göteborg och möjlighet att beställa via webbsidan, som säljer kakel från Marocko med en del arabiska mönster. De jobbar även t ex designers som Claesson Koivisto Rune, vars mönster Dandelion (bild till vänster) är en slags stiliserad form av dessa.

Sedan finns ju även arabesker, stiliserade växtornament med blad och stjälkar, som kan pryda bårder och kanter.

Kudde i huvudbild – HM Home A/W 2012
Intressanta exempel med studier

 

_Åska

 

 

 

, ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar