ÄPPLEN RECEPT Denna vecka vevar Åska ihop en lika snabbgjord som god äppelmos. Det var en bekant till mig vars tant Irene skapade receptet på denna. Den ska vara lite ”chunky” i konsistensen, alltså med lite grövre bitar kvar. En favorit till t ex julskinkan och på frukostmackan.
Blir ca. 10 dl.
Ingredienser:
2 kg oskalade äpplen
3,5 dl vatten
7 dl socker
1 krm Atamon konserveringsmedel
1 citron, saft + ev. -zest, valfritt
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar – ju mindre bitar, desto snabbare blir du klar med kokningen.
Koka ca. 15 minuter och rör om hela tiden. Mosa till äpplena med gaffel så att de löses upp. Koka tills äpplena gått sönder – det kan gärna vara lite grövre bitar kvar. (Om du vill ha slätare konsistens kan du köra det i mixer senare.)
Efter kokning tillsätt Atamon och citronsaft plus ev. citronzest om man vill ha lite mer citronsmak på moset.
Häll upp på diskade, uppvärmda glasburkar. Vänd upp och ned ett par gånger, då bildas konserverande vakuum lättare när äppelmoset kallnar.
_Åska
Inga kommentarer ännu.