Äpplen – Äppelkaka med pinjenötter

Apple-cake-haze

KAKOR RECEPT Jag tänker lägga upp en serie äppelrecept att använda inför höstens skörd. Ja, du behöver ju inte skörda själv, det går ju lika bra att köpa i butik. Min mamma Märtha brukade ibland göra en snabbgjord äppelkaka på fredagseftermiddagar med få ingredienser, som inte innehåller smör i själva smeten – utan man hyvlar på den sist ovanpå kakan innan gräddning. Då kan man själv avgöra hur mycket, eller lite, man vill ha. Kakan blir inte så söt och man kan lägga till valfri smaksättning efter önskemål.

Ingredienser:
3 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
2 skalade äpplen i skivor
Kanel
Smör att hyvla ovanpå

Valfri smaksättning:
0,5 dl mandellikör
1 citron, rivet eller zestat skal
2 msk hackad mynta
Pinjenötter sist ovanpå som pynt

Gör så här:
1. Ägg och socker vispas vitt.

2. Mjölet vänds försiktigt i smeten (så att inte den uppvispade effekten försvinner).
Tillsätt valfri smaksättning och rör i försiktigt.

3. Häll upp smeten i smörad och bröad form, peta ner äppelskivorna lite på snedden i ett snyggt mönster.
På med kanel och hyvla över lite smör. Sprinkla ut ev. pinjenötter.

4. Grädda i 175 grader i 35-40 min, tills kakan fått en gyllenbrun färg.

Äppelkaka - preparation

Äppelkaka – preparation

_Åska

 

, , ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera